tirsdag 14. februar 2017


Poglavlje 8


Vjera bez djela - Jakov 2





Često kada se raspravlja Biblija s "religiosnima" o spasenju,  čućete  , "Ali vjera bez djela je mrtva ! "  Šta znači Jakov 2? Nije li nam Jakov 2 rekao da djela su potrebna za spasenje? Ne, Jakov je jednostavno knjiga pisana ljudima koji su "več spaseni" bodreći ih da čine dobra djela.  Ovdje če mo razmotriti Jakov 2 i izjavu: "Vjera bez djela je mrtva ." Prvo, trebamo stihove koji pokažu da smo spašeni bez djela.



- Ta milošću ste SPAŠENI po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar!
   NE PO DJELIMA, da se ne bi tko pohvalio. ( Efežanima 2:8,9 ) 


- Gdje je dakle hvala? Prođe. Kakijem zakonom? je li zakonom DJELA ? NE, nego zakonom vjere. ( Rimljanima 3:27 )

Onomu pak koji NE RADI, a vjeruje u Onoga koji opravdava bezbožnika, njemu se vjera njegova uračunava u pravednost ( Rimljanima 4:5 ) 

kao što i David govori o blaženstvu čovjeka kojemu Bog uračunava pravednost BEZ DJELA: ( Rimljanima 4:6 ) 

on nas spasi, NE PO DJELIMA koja mi u pravednosti učinismo, nego po svojemu milosrđu — kupelji ponovnog rođenja i obnove po Duhu Svetome, ( Titu 3:5 )

A ako milošću, NIJE VIŠE PO DJELIMA; inače milost NIJE VIŠE milost. Ako pak po djelima, NIJE VŠE milost; inače djelo nije više djelo. ( Rimljanima 11:6 ) 


Mislim da vidite poentu. Mi nismo spašeni djelima. Jasno je. O čemu se radi onda " vjera bez djela je mrtva " ?  Ovo je istinita izjava. Međutim, "mrtva" ne znači "nespašen" .
To znači "neaktivan / beskoristan" . Počnimo sa stihom 14.

Kakva korist, braćo moja, ako tko govori da ima vjeru, a djelā nema? Može li ga vjera spasiti? ( Jakov 2:14 )

Prvi dio ovog stiha koristi riječ "korist". Več smo vidjeli da spasenje je dar ( Rimljanima 5:15-20) i nije od djela. Kao rezultat toga, ne možete "koristiti" spasenje.

U drugom diu ovog stiha, Jakov pita svoju spasenu braču,  "može li ga vjera spasiti"? Pa odgovor je ne. Zadržite se samnom ovdje! Pitanje koje moramo da postavimo je: Spasi ih od čega" ? Ne od pakla, jer on piše vjernicima - oni su več spaseni ( u Jakov 1:2 zove ih braćo moja ) Pakao nije spomenut niti jednom u Jakovom pismu. Od čega trebaju da budu spašeni? Suđenje ( vidi stih 13 ) Vjera neće spasiti vjernik od presude. Postoje još dva oblika presude spomenuta u Bibliji.

  • Karanje ruke Boga. Bog će disciplinirati Njegove vlastite. ( Hebrejima 12:5,6 ) 
  • Pred sudištem Kristovim , gdje su naši radovi testirani. ( 1Korinčanima 3:10-15 ) 


Da vidimo stih 18. Pre nego idemo dalje moramo da shvatimo tko tu govori. NIJE JAKOV. Ozbiljno! Jakov je stvorio izmišljeni lik koji počinje da govori .. kao naprimjer ja kažem vam vic: " jedan momak kaže drugom ";  upravo sam stvorio dva fiktivna čovjeka. Kako znamo to? Stih 18 počinje sa, "reći će NETKO". Jakov nekaže " uistinu ja vam kažem". Jakov je stvorio fiktivnu osobu ( "reći će NETKO". ) To je taj čovjek da sada govori. Jakov ga ustvari naziva  ispraznim u stihu 20.  Ja ću zamijeniti  Bob umjesto "čovjeka" da pokažem jasnije.

Ali, reći će Bob: »Ti imaš vjeru, a ja imam djela!« Pokaži mi svoju vjeru bez svojih djela, i ja ću ti svojim djelima pokazati vjeru svoju.
Ti vjeruješ da je Bog jedan? Dobro činiš! I zlodusi vjeruju, i dršću.
No hoćeš li shvatiti, o Bob, čovječe isprazni, da je vjera bez djelā mrtva? (Iz Jakova 2:18-20)

Da, to je LJUDSKA TAŠTINA  da misli da ima išta da ponudi Bogu za spasenje. Biblija je jasna. Spasenje je BESPLATAN DAR bilo kome tko vjeruje jednostavnu poruku evanđelja.

 Zar se Abraham, otac naš, ne opravda djelima kad na žrtvenik prinese Izaka, sina svojega? ( stih 21 )

Isto pitanje koje smo postavili o rječi " spašen"  u stihu 14 je isto pitanje koje moramo postaviti u stihu 18.  Pitanje je, "Opravdan pred kome? " NE Bogom.

Što ćemo dakle reći da je Abraham, otac naš, našao po tijelu?
Jer ako je Abraham po djelima opravdan, ima se čime dičiti, ali NE pred Bogom. ( Rimljanima 4:1,2 )

DJELA nas opravdavaju pred Čovjekom. Čovjek gleda na spoljašnost ali Bog zna srce ( 1Samuelova 16:7 ) Stih 22 piše ovako:
"Vidiš li da je vjera djelovala zajedno s njegovim djelima i djelima se vjera usavršila?"


Sjetite se Isusove službe. On je rekao svojim učenicima mnogo puta " vi MALO vjerni " dok je  poganskom stotniku rekao " Nisam video VEČE vjere nego ove. “ Iz ovoga znamo da postoje različiti nivoi vere. DJELA donosu vjeru ka potpunosti ( King James savršenost) . Primjetite rječ “potpun” / “savršenstvo” Ovu rječ “potpun “/ “savršenstvo” vidimo kada se govori o djelima u 2 Timotej 3:16,17

Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude potpun, opremljen za svako dobro djelo.

PRIMJETITE, " čovjek Božji " ( već spasen ) bude potpun ( savršen ) , opremljen za svako dobro djelo. Ovdje se ne kaže da bilo koje tjelo može biti savršeno. Ovdje se kaže da budemo opremljeni za svako dobro djelo.

Ovo je potvrđeno u Titu.

Vjerodostojna je ova riječ i hoću da to uporno tvrdiš, kako bi oni koji su povjerovali Bogu nastojali prednjačiti dobrim djelima. To je dobro i korisno ljudima. ( Titu 3:8 )


Nadam se da ovo je pomoglo objasniti "vjera bez djela je mrtva". To je istinita izjava. Vjera bez djela je "beskorisna ili neaktivna ". Bezkorisna je.  Ovdje se ne kaže da djela su neophodna ZA spasenje jer to bi protivrječilo mnogo odlomaka svetog pisma.  SAMA VJERA u evanđelje Isusa Krista spasi nas od pakla, ali bez djela ta spasivana vjera je neprofitabilna, ona je beskorisna. Neče proizvesti ništa. Knjiga Jakovljeva je napisana da podstakne ljude koji su već spaseni da čine dobra djela.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar