søndag 12. februar 2017

                                         Poglavlje 7

 
                     Mogu li biti odbačen ? 

 

Naprotiv, morim svoje tijelo i podjarmljujem da, pošto sam drugima propovijedao, sȃm ne budem odbačen. (1 Korinčanima 9:27 )

Religiozni / pobožni vole da koriste ovaj stih da dokažu da možete izgubiti svoje spasenje. "Morate držati tijelo pod podložnosti ili ćete biti izbačeni sa neba, " je proglašeno sa mnogih propovedaonica.  Ovo je samo još jedno lažno tumačenje Pisma. Vidjeli smo Biblija nam govori da spasenje je BESPLATNO/ dar ( Rimljanima 5:15-20 ) da onaj koji dolazi Isusu neće biti odbačen ( Ivan 6:37 ). Zašto bi Pavle bio zabrinut da če biti odbačen s neba kad nam je rekao da SVI gresi vernika su oprošteni ( Kološanima 3:13,14 ) i da svi vernici su zapečaćeni do dana otkupljenja ( Efezanima 4:30) ? Šta je ustvari rečeno u ovom odlomku? Kao i mnogi drugi spisi, mi treba da pogledamo kontekst ( stihovi pre i posle ) Da pogledamo nazad 1 Korinčanima 9:24. Piše ovako.

Ne znate li da u trkalištu svi trkači, doduše, trče, ali jedan prima nagradu? Tako trčite da dobijete.

Primjetite rječ  " nagradu ". Spasenje nije nagrada; to je dar ( Rimljanima 6:23 ) Kao rezultat, Pavle govori o nečemu drugom ovdje. Što Pavle pokušava da dobije? Saznati če mo u sledečem stihu.
Svaki pak koji se natječe u svemu se suzdržava; oni dakle da dobiju raspadljiv vijenac, a mi neraspadljiv ( 1 Korinčanima 9:25 ).

 Vidimo da je Pavle se brinuo da zaradi neraspadljiv vjenac. Kao ilustraciju za ovo, možemo koristiti primjer bilo kojeg sportskog događaja. Ja ču koristiti olimpijadu. Recimo tu je 100 olimpijaca koji su kvalifikovani za 100 metara trčanja. Samo osam su stigli do finala. To znači da 92 olimpijaca su izgubili da dobiju medalju. Nakon osmorice takmičar u finalima još petorica su izgubili da pobjedu medalju.  Zarađujuči srebrnu i brončanu medalju, još dvojica su izgubili zlatnu medalju.  U stara vremena, pobjednik bi dobio krunu koja se zove "Maslinski vijenac krunu". To je bila prestižna nagrada. No, ove krunice su propadljive i tokom vremena bi se osušile. Krunu Pavle je nastojao da se zaradi je neraspadliva kruna dana od Gospoda u vječnost.

To je ista stvar u hrišćanstvu. Kao olimpijci, vjernik trči u trci da bi zaradio krunu. Olimpijci mogu biti diskvalifikovani da zarade nagradu no oni još uvjek su olimpijski atletičari i takmičili su se na tom događaju. Isto se odnosi i na sve zapečaćene vjernike. Svim nanovo rođenim vjernicima će biti dozvoljeno da se natječu za nagradu.  Iako ne pobede ovu nagradu ( ima i drugih nagrada ) oni su još uvjek nanovo rodjeni vjernici i imaju nebesku nadu. NIŠTA nemože promjeniti to. Pavle je želio svoje tijelo pod podvrženosti kako bi zaradio (osvojio) krunu. Spasenje od pakla je BESPLATNO.  Nagrade su zaradjene ili dobijene zbog napora. Nagrade uključuju krunice.  Mislim da ima 3-5 različitih kruna koje se mogu zaraditi. Pošto je ova knjiga o spasenju iz pakla, i objašnjava stihove koje se koriste da bi porekli spasenje jedino vjerom u evandjelje , ja neču zalaziti u "nagrade" doktrinu svetog pisma.  Međutim, jasno je da spasenje u 1 Korinčanima 9:27  je vidjeno drugačije kada razmotrimo kontekst. Ako ste vjerovali jevanđelje, da Isus je umro za tvoje grijehe i ponovo ustao, nikada nećete biti odbačeni od neba.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar